Hull i tennene forårsakes av tannsykdommen karies. Sykdommen oppstår når munnbakterier danner syrer som gradvis løser opp emaljen og det underliggende dentinet. Tannen består av et meget holdbart lag emalje, om er det hardeste substansen i kroppen vår. Under emaljen finnes det dentinet.

Lengst inne er pulpa som består av nerver og blodkar. Når du spiser noe som inneholder sukker eller andre karbohydrater reagerer visse bakterier som finnes i munnen med å danne syrer. Disse syrene etser på tannen. Får bakteriene ligge i fred nær tennene og stadig slippe ut syre, fjernes kalken i tannen og det dannes et hull. Et kariesangrep som går inn til pulpa fører til at pulpa dør. Da kan bakteriene fortsette gjennom rotkanalene og ut mot kjevebenet. Ofte får du tannverk, men ikke alltid. En rotbehandling kan fjerne en bakterieinfeksjon.

Dersom hullene oppdages tidsnok vil de la seg behandle som regel enkelt med fyllinger. Noen ganger kan skaden på tannen være større og annet restauringsmateriale må benyttes, f.eks gull- eller porselensinnlegg evt en krone.

Tannfargede fyllinger, i form av kompositt eller glassionomer, er det mest vanlige ved behandling av karies.

Tannlegen skisserer opp aktuelle bahandlingsbehov den enkelte har og hva som er faglig forsvalig. Tannlege og pasient avgjør sammen  hvilken behandling som skal utføres.